– Ville ikke latt barna vokse opp et annet sted

Margrethe (31) og Eirik (28) Nordeng Ottesen bor én time nord for Tromsø. Det sparer dem tid, hverdagsstress og 130.000 kr i året.

Tre barn sitter på en grønn skuter som står parkert i en oppkjørsel - Klikk for stort bilde

– Vi kjenner mange i byen, og det virker som de har det mer stress enn oss. Mange av dem lever i tidsklemma, sier Margrethe.

I 2013 så Margrethe og Eirik at bo- og levekostnadene i Tromsø ble for høye. De rettet blikket nordover, mot Ringvassøy i Karlsøy kommune, hvor Eirik opprinnelig kommer fra. Karlsøy kommune er en del av tiltakssonen, som gir beboerne en rekke økonomiske fordeler. 

– Det var veldig få på vår alder som valgte å flytte ut av byen, så vi fikk en del reaksjoner fra familie og venner, sier Eirik.  

Siden 2013 har Margrethe og Eirik blitt en familie på snart seks. Margrethe jobber som konsulent i kommunen og Eirik jobber som navigatør. Nå er de i full sving med å bygge hus, rett ved siden av huset de allerede bor i. 

En familie med mor, far og tre gutter smiler til kamera ute på en trapp med utsikt over fjell, skog og hav - Klikk for stort bildeFamilien Ottesen flyttet fra Tromsø til Ringvassøy i 2013. Privat

– Det er egentlig som å bo i byen

– Jeg synes det var litt skummelt å skulle flytte til et mindre sentralt sted enn det jeg allerede var vant til, men jeg fant fort ut at det ikke er så langt til byen. I fjor ble det lagt ny vei fra Ringvassøy til Tromsø, som har gjort strekningen enda kortere. Vi bruker ikke mer tid ut til Ringvassøy fra byen enn det de gjør rundt om i Tromsø i rushtrafikken, sier Margrethe, som er oppvokst i Tromsø.

Eirik kjente allerede mange i området, mens Margrethe har blitt kjent med mange lokale gjennom jobb. 

– Vi bor i et byggefelt, og omgås mye med folk i nærområdet, sier Eirik.  

I Karlsøy kommune er det mye å finne på for store og små. Det er fine naturforhold i nærområdet som gjør området til et attraktivt sted for friluftsmennesker. Eirik og Margrethe opplever at de har de tilbudene de trenger, men håper at det etter hvert kommer noen flere kveldstilbud for voksne. 

– Vi har kulturskole, turn og det arrangeres skirenn. Det er egentlig som å bo i byen. De tilbudene vi mangler her er kun en svipptur unna, sier Margrethe. 

– Så må vi ikke glemme puben, sier Erik.    

Tre vinterkledde barn står utenfor et hus som holder på å bygges - Klikk for stort bildeFamilien Ottesen bygger nytt hus, ved siden av sitt gamle hus. Privat

Flyttet for å spare penger

Å bo i tiltakssonen gir en rekke økonomiske fordeler. Margrethe og Eirik anslår at de sparer rundt 130.000 kr hvert år gjennom å bo på Ringvassøy.

– Beløpet inkluderer nedskriving av studielån på inntil 30.000 kr i året, fradrag på strøm og reduksjon i personbeskatning. I tillegg har vi gratis barnehageplasser for tre barn, som sparer oss rundt 70.000 i året, sier Eirik.  

Et fredelig og trygt liv  

Margrethe og Eirik kjenner i dag flere på deres alder som har flyttet til Karlsøy kommune, både med og uten tilknytning til kommunen.  

– Det virker som de trives. Det skjer mye politisk her nå. Det bygges ny skole, flerbrukshall og barnehage. Det er vi fornøyde med, sier Eirik.  

Margrethe trekker frem at det ikke er kø på øya. Typiske stressmomenter for småbarnsforeldre, som å hente i barnehage, oppleves ikke som stress på Ringvassøy. 

– Vi har et fredelig og trygt liv. På tross av at jeg er byjente selv, så ville jeg ikke latt barna mine vokse opp et annet sted, sier Margrethe.

Les mer om MERtid